Nagyvilág

Amerika és Oroszország elégedetlen az iráni tárgyalások ütemével

Fogytán az idő az iráni atomdosszié diplomáciai úton történő megoldására - állapította meg egybehangzóan Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök vasárnap a szingapúri az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján tartott megbeszélésükön.

Sajnos – legalábbis eddig – Irán szemmel láthatóan nem volt képes elfogadni az uránkészlete külföldi dúsíttatására vonatkozó, mindenki által konstruktívnak elismert ENSZ-javaslatot – mondta Obama.

Medvegyev pedig kijelentette: a közös erőfeszítéseknek köszönhetően a tárgyalási folyamat nem állt le, de nem vagyunk elégedettek az ütemével. Ha az Iránnal folyó tárgyalásoknak nem lesz eredménye, akkor elképzelhető, hogy “más eszközöket” kell alkalmazni. Egyértelmű célunk van: egy átlátható atomprogram, nem pedig egy olyan, amely aggodalmat kelt másokban – tette hozzá.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) olyan javaslatot terjesztett Irán elé, hogy gyengén dúsított uránkészletének nagy részét Oroszországban dúsíttathatja tovább, majd Franciaországban alakíttathatja át nukleáris fűtőanyaggá.

Irán azonban kifogásolta, hogy ezáltal egy időre fűtőanyag nélkül marad egy tudományos célokat szolgáló reaktora. Ezután ígéretet kapott arra, hogy külföldről történő üzemanyag-szállítással megoldják a problémát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik