Külföld

Nyitna a színesek felé a brit szélsőjobb

admin
admin

2009. 11. 14. 20:57

Megszavazta a Brit Nemzeti Párt, hogy a „lojális, asszimilált nem fehérek" is beléphessenek a szervezetbe, amely persze még mindig a „bennszülőtt kaukázusiakat" szolgálja majd.

Engedélyezné „nem fehérek” felvételét is a brit szélsőjobb legnagyobb pártja, a Brit Nemzeti Párt (BNP), amely ellen jogi eljárás folyik megkülönböztetőnek ítélt alapokmánya miatt.

A BNP éves kongresszusának első, szombati munkanapján a vezetőség „elsöprő többséggel” megszavazta a pártalkotmány módosítására tett javaslatot, a változtatást azonban a teljes tagságnak is jóvá kell hagynia.

A BNP ellen a brit Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság nyújtott be keresetet, arra hivatkozva, hogy a párt alapokmánya – törvénybe ütköző módon – jelenleg etnikai alapon korlátozza a tagfelvételt. Előírja ugyanis, hogy csak “bennszülött kaukázusi típusú” jelentkezők vehetők fel.

Nick Griffin pártelnök – aki többször megfordult Budapesten is, legutóbb a Jobbik tavaly október 23-i nagygyűlésén – már a jogi eljárás megindítása után közölte: javasolni fogja a vezetésnek a pártalkotmány megváltoztatását.

Griffin ugyanakkor a szombati vezetőségi szavazás után kijelentette: a módosított pártalkotmány is egyértelművé teszi majd, hogy a BNP elsősorban “e szigetek bennszülött lakosainak érdekeit képviseli … ugyanis éppen ők azok, akik groteszk módon évtizedek óta diszkriminációtól szenvednek”.

A pártelnök a BBC-nek nyilatkozva hozzátette: meggyőződése, hogy a párt ügyét segíti, ha engedik “a lojális, asszimilált kisebbség bevonását is” a BNP tevékenységébe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.