Nagyvilág

New Yorkban tárgyalják a 9/11-es merényletek értelmi szerzőjének ügyét

New Yorkban állítják bíróság elé Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét - tudta meg a CBS News pénteken az amerikai igazságügyi minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselőjétől.

A perre várhatóan egy dél-manhattani bíróságon kerül majd sor, néhány utcányira attól, ahol egykor a Világkereskedelmi Központ ikertornyai álltak.

Mohammedet – akit négy társával együtt állítanak bíróság elé – a Kuba szigetén levő guantánamói katonai börtöntáborból szállítják majd New Yorkba.

A terrorgyanús személyek bíróság elé állítása mérföldkő Guantánamo bezárásának folyamatában. Barack Obama elnök nem sokkal januári beiktatása után jelentette be a tábor egy éven belül történő felszámolását, elemzők szerint Washington azonban nem lesz képes tartani a január 22-i határidőt.

Mohammed és társai még várhatóan hetekig Guantánamón maradnak; a kongresszus egy idén elfogadott törvénye szerint a kormánynak 45 nappal előbb értesítenie kell a törvényhozást, ha egy terrorgyanús foglyot az Egyesült Államok területére szállítana.

A Mohammed elleni per korántsem egyszerű, az ügyvédek ugyanis minden bizonnyal azt fogják hangoztatni, hogy védencüket megkínozták a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei, s ez kétségessé teszi bármilyen, a vallatások során kicsikart bizonyíték hitelességét.

A vádlott korábban a vallatások során bevallotta, hogy ő agyalta ki a repülőgép-eltérítéses támadásokat és ő ismertette az elképzelést Oszama bin Laden al-Kaida vezetővel még 1996-ban. Pénzügyi támogatást kért a tervhez, felügyelte a végrehajtást és részt vett a gépeltérők kiképzésében Afganisztánban és Pakisztánban.

A 2973 halottat követelő 9/11-es merényletek értelmi szerzője, valamint a szervezésben közreműködő négy társa valószínűleg halálbüntetést fog kapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik