Nagyvilág

Hivatalosan is ratifikálták a Lisszaboni Szerződést

A huszonhét európai uniós tagállamból utolsóként Csehország is letétbe helyezte pénteken Rómában a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányát; ezzel befejeződött a dokumentum elfogadásának folyamata.

Jan Fischer cseh kormányfő helyezte el a cseh okmányt az olasz külügyminisztérium épületében. Ez azt jelenti, hogy a Lisszaboni Szerződés december 1-jén hatályba léphet.

A fontosabb európai uniós ratifikációs okmányokat Rómában őrzik, mert az olasz fővárosban írták alá 1957-ben az európai integráció két alapvető fontosságú szerződését; az Európai Gazdasági Közösséget (EGK) és az Európai Atomenergia Közösséget (Euratom) létrehozó szerződést.

Václav Klaus cseh elnök sokáig nem volt hajlandó aláírásával szentesíteni a Lisszaboni Szerződést kihirdető cseh törvényt; egészen november elejéig akadályozta az uniós reformszerződés ratifikálását.

A 27-ek rendkívüli csúcstalálkozót hívnak össze november 19-ére Brüsszelbe; a tervek szerint ezen döntenek arról, ki töltse be a Lisszaboni Szerződéssel létrejövő két új uniós csúcsposztot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik