Nagyvilág

SS-sisakban harcolt két elitkatona

Kizárták a cseh hadseregből azt a két parancsnokot, akik afganisztáni küldetésük idején SS-egységek jelképét hordták sisakjaikon - közölte a cseh védelmi miniszter. Az egyik érintett csak ezek után ébredt rá, hogy náci jelképet hordott.

A középszintű parancsnokok két felettesét ugyanakkor az ügy kivizsgálásának befejezéséig felfüggesztették a szolgálat alól. Jan Cermák főhadnagy és Hynek Matonoha zászlós sisakját szinte egész afganisztáni tartózkodásuk idején az SS Dirlewanger és az SS Hohenstaufen egységek jelképei díszítették – írta hétfőn a Mladá Fronta Dnes című cseh lap.

Mindkét katona annál az elit cseh rohamegységnél szolgált Logar tartományban, amely a közelmúltban fejezte be afganisztáni misszióját, s több tagját feladatai példás teljesítéséért magas kitüntetésben részesítette a cseh védelmi miniszter. Az érintett tisztek szintén a kitüntetettek között voltak. Arra azonban nincs bizonyíték – mutat rá az újság -, hogy a kitüntetéseket átadó védelmi miniszter és a törzsparancsnok tudott volna arról, hogy a két tiszt rokonszenvezik az SS-szel.

„Szolgálati viszonyuk megszüntetésének oka világos. A cseh hadsereg egyenruháján olyan jelképeket viseltek, amelyeknek ott nincs helyük” – szögezte le Martin Barták védelmi miniszter. „Mi ugyanis éppen az ellen harcolunk, ami az ő sisakjukon volt. Ezek a jelképek teljességgel megengedhetetlenek” – hangsúlyozta a miniszter. „Az említett SS-jelképet valóban viseltem a sisakomon. Gyerekes dolog volt, amit nagyon sajnálok. Ma már tudom, hogy SS-jelképről van szó” – ismerte be a történteket Cermák a lapnak nyilatkozva.

Michal Mazal, a nácizmussal foglalkozó egyik cseh szakértő szerint az ilyen indoklás elfogadhatatlan. „Egyetemi végzettségű elitkatonáról van szó, nem pedig egy tinédzserről. A sisakokon viselt SS-jelkép annak bizonyítéka, hogy abszolút hibásan értelmezik a NATO elitkatonáinak szerepét” – jelentette ki Mazal. A Mladá Fronta Dnes értesülései néhány nappal azután láttak napvilágot, hogy kiderült: egy hivatásos katona nyújtott segítséget a White Justice (Fehér Igazságosság) elnevezésű cseh neonáci szervezet tagjainak katonai kiképzéséhez. Az illetőt azonnal menesztették a hadseregből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik