Nagyvilág

Fegyveres összecsapás a két Korea között

Észak- és dél-koreai hadihajók bocsátkoztak tűzpárbajba egymással kedden, a déli és az északi vizeket elválasztó vitatott demarkációs vonalon. Hét éve az első alkalom, hogy a két Korea fegyveres összecsapásba bonyolódott.

A lövésváltás egyébként teljesen „legitim”, hiszen a koreai háborút nem zárta le békeszerződés, csak egy fegyverszünet, így a két ország immár 59 éve hadban áll. Ennek a fegyverszünetnek volt része egy demarkációs vonal létrehozása a Sárga-tengeren, melyet Kína keleti része, valamint a Koreai-félsziget határol.

Észak-Korea áthaladt a vitatott demarkációs vonalon, ezt követően pedig a figyelmeztető lövések ellenére továbbra is délnek tartott, ekkor nyitottak rá tüzet a dél-koreai naszádok. Az észak-koreai hadihajó viszonozta a tüzet. Li Ki Szik dél-koreai ellentengernagy szerint a tűzpárbajban az észak-koreai hajókat többször eltalálták – írja a CNN.

Fegyveres összetűzésekre korábban is sor került már a sztálinista diktatúra és az Egyesült Államok egyik legfőbb távol-keleti szövetségese között. 1999-ben a koreai háború óta először követelt halálos áldozatot a két flotta között összecsapás, amikor egy észak-koreai hajót elsüllyesztettek a déliek.

Fegyveres összecsapás a két Korea között 1

Dél-Korea elnöke, Li Mjong Bak mindenesetre azonnali biztonsági megbeszélést hívott össze, és utasította a hadsereget, akadályozzák meg, hogy a keddi eset komolyabb eseményekbe torkolljon. Dél-koreai médiumok azt sem zárják ki, hogy az összetűzés a véletlen műve volt, és az észak-koreai hajó nem szándékosan lépte át a demarkációs vonalat. Az észak-koreai központi hírügynökség szerint hajójuk rutinszerű járőrszolgálaton volt, amikor a déli oldalról támadás érte, amit a helyi hírekben provokációnak minősítettek.

Az eset pikantériáját az adja, hogy Észak-Korea nemrégen jelentette be igényét, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytathasson az Egyesült Államokkal és tisztázhassák a nézetkülönbségeket. A kommunista diktatúra két atomkísérleten van túl, ebből az egyik sikeresnek mondható, továbbá havi rendszerességgel tesztelnek nagy hatótávolságú hordozórakétákat is, tehát továbbra is van miről tárgyalnia a két országnak.

Barack Obama amerikai elnök a tervek szerint csütörtökön utazik Szöulba egy ázsiai körút részeként. Lesz miről tárgyalnia Dél-Koreában és Japánban is. Japán napokban beavatott új miniszterelnöke egy új ázsiai kereskedelmi blokk létrehozását tűzte ki célul, a rivális Kínával együttműködve, az Egyesült Államok nélkül – írja a Seoul Daily. Washingtoni források szerint az elnöki hivatal megdöbbent az Egyesült Államok egyik legmegbízhatóbb távol-keleti szövetségese, Japán miniszterelnökének kijelentésén.

Egy kiújuló koreai háború az egész térség stabilitását veszélyeztetné. Japán is fenyegetve érzi magát Észak-Korea által. Azt pedig nem tudni, mi történne, ha akárcsak politikai eszközökkel, de Kína is beszállna a játszmába. Különösen érdekes folyományai lehetnének egy ilyen forgatókönyvnek, tekintettel arra, hogy Dél-Koreában és néhány japán szigeten jelentős számú amerikai haderő állomásozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik