Nagyvilág

Visszaállítanák a berlini falat

Minden nyolcadik német visszaállítaná a berlini falat – derül ki egy felmérésből, melyet a Leipziger Volkszeitung készíttetett.

A németek 12 százaléka – függetlenül attól, hogy az ország keleti, vagy nyugati részén él – visszaállítaná a berlini falat. A lipcsei újság hétfői számában megjelenő írás a lap számára készített reprezentatív felmérésből idéz. A kutatásban az áll, hogy a németeknek csak a 79 százaléka gondolja úgy, hogy a fal leomlása minden németet boldoggá tett.

A fal hívei közül lényegében azonos számban vannak a nyugaton és a keleten élők, általában munkanélküliek, munkások és a Baloldal pártjára szavazók.

A lipcsei Piackutató Intézet október végén 1008 felnőttet kérdezett meg, akik közül 66 százalék szerint jól sikerült az ország egyesítése; arányuk 55 százalék keleten és 69 százalék nyugaton. 87 százalék mondta azt, hogy jól megy neki az egyesült Németországban – 82 százalék keleten, 88 nyugaton. Mindazonáltal a megkérdezettek 35 százaléka több igazságtalansággal találkozik ma, mint a fal idején. Minden negyedik ember állította azt, hogy az elmúlt 20 évben romlott az életszínvonala.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik