Nagyvilág

Utcabáli a hangulat Berlinben

Tudósítónk a német fővárosban tartózkodik, ahol rengetegen ünneplik már vasárnap este a berlini fal leomlásának húszadik évfordulóját. Karneváli hangulat uralkodik a városban.

Egész héten koncertekkel melegítettek a berliniek a hétfői nagy ünnepségre, az FN.hu tudósítójának beszámolója szerint hatalmas a tömeg a német fővárosban, a hangulat emelkedett és éjszaka is rengetegen tartózkodnak az utcákon, mindenki fényképez, és forralt borral, vagy sörrel a kezében sétál.

Egy nappal a berlini fal leomlásának évfordulója előtt már megkezdődtek az ünnepségek. A rendezvénysorozat csúcspontja a hétfő esti esemény lesz, amelyen Mihail Gorbacsov és Lech Walesa mellett Daniel Barenboim és Jon Bon Jovi is részt vesz.

Százezreket várnak a szervezők Berlin központjába, a Brandenburgi kapuhoz a hétfői ünnepségre, azonban több tízezren már most megkezdték a mulatozást a helyszínen fölállított pavilonoknál.

Gyülekeznek az emberek a hajdani határátkelőknél, valamint annak a dominófalnak a mentén, amelyet – az egykori mesterséges határ vonalát követve – a hét végére, mintegy másfél kilométer hosszú szakaszon építettek föl, a Brandenburgi kaputól, a német parlamentig.

A színes dominókat német, és külföldi fiatalok festették tele. Azokból épült az a fal, melyet november 9-én este bontanak le, pontosabban borítanak, hiszen az első dominókat Mihail Gorbacsov és Lech Walesa fogja meglökni. Egy-egy dominó nagyjából 2,5 méter magas, kivilágítva csodálatos látványt nyújtanak. A hétfői faldöntésig egyelőre az egész sort kordonokkal zárták el a bámészkodóktól – számolt be munkatársunk.

A hétfő esti rendezvény a Brandenburgi kapunál ünnepi koncerttel kezdődik, amelyen Berlin város zenekara lép fel, Daniel Barenboim vezényletével. Ezek után döntik le a dominókat, majd megkezdődik Jon Bon Jovi és a Grammy-díjas, a világ első számú lemezlovasának többször is megválasztott német Paul von Dyk koncertje.

Eközben pedig a világ minden tájáról összegyűlt magas rangú politikusok a felállított színpadokon méltatják majd az évforduló jelentőségét. Az állam- és kormányfők, továbbá a többi “kiemelt” vendég pedig késő este Merkel kancellárral jubileumi vacsorát fogyaszt el. Köztük lesz Dmitrij Medvegyev, Hillary Clinton, Gordon Brown, Nicolas Sarkozy és Bajnai Gordon is.

A német fővárosban már napok óta roppant szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. Berlinben az évforduló kapcsán több ezer rendőr teljesít állandó szolgálatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik