Külföld

Pszichiáter ölt meg 13 embert

admin
admin

2009. 11. 06. 17:39

Tizenhárman meghaltak és 31-en megsebesültek csütörtökön egy texasi katonai bázison történt lövöldözésben. A pszichiáterként dolgozó őrnagy őrnagy az arab Allahu Akbar (Isten hatalmas) kifejezést kiáltotta, mielőtt lövöldözni kezdett.

A 39 éves tiszt, Malik Nadal Hasan külföldi háborúkban megsebesült katonákat kezelt, de őt is kijelölték külföldi bevetésre, felkészítése folyamatban volt. Unokatestvére, Nader Hasan elmondta, hogy testvére hitét gyakorló muzulmán, az Egyesült Államokban született. Parancsot kapott iraki vagy afganisztáni bevetésre, de ő nem akart menni, rémálom volt számára az esetleges kiküldetés.

Nem volt előzmény

Malik Nadal Hasanra ugyan négyszer rálőttek, de nem halt meg, eszméletlen állapotban kórházban fekszik, katonai felügyelet mellett. Lélegeztető készüléken van, de élete nincs veszélyben. A sebesültek állapota is stabil. Az öldöklő katonaorvost egy katonanő állította meg, aki maga is megsebesült a tűzharcban. A támadás a Fort Hood-i bázis úgynevezett készenléti központjánál történt, ahol a háborús bevetésre, Irakba vagy Afganisztánba utazó vagy onnan visszatérő katonák egészségügyi ellenőrzésen esnek át. Az ámokfutó két pisztolyt használt, amelyek közül az egyik félautomata, de egyik sincs rendszeresítve az amerikai erőknél.

Az FBI korábban közölte, hogy a helyi idő szerint kora délután történt öldöklésben nincs terrorizmusra utaló jel. Robert Cone, a támaszpont főparancsnoka azt mondta, nem zárható ki, hogy a támadó terrorista volt, bár a bizonyítékok erre nem utalnak. Azt is elmondta, Hasan tevékenységével kapcsolatban korábban nem merültek fel gondok. Annak a mecsetnek az imámja, amelyet rendszeresen látogatott, azt mondta: a férfi elkötelezett katona volt, egyenruhában jelent meg az imádságokon, soha nem adta jelét annak, hogy szélsőséges nézeteket vallana.

Ellenezte a háborút

Malik Nadal Hasan (MTI)

Malik Nadal Hasan (MTI)

Fél évvel ezelőtt Hasan mindenesetre felhívta magára a hatóságok figyelmét: feltehetően ő volt a szerzője több olyan, internetes fórumokon olvasható bejegyzéseknek, amelyek helyeselték öngyilkos terroristák cselekedeteit. Bizonyíték hiányában azonban nem indult ellene fegyelmi eljárás. A média és a hatóságok pénteken igyekeztek összerakni a mozaikokat, kideríteni, vajon mi késztette Hasant a mészárlásra. A Fox News tévé beszámolt arról, hogy a katonaorvos az utóbbi időben többször dühösen beszélt az iraki és afganisztáni háborúról, kijelentette, reméli, hogy Obama elnök kivonja a csapatokat.

Hasan nagynénje a The Washington Postnak azt mondta, a 2001-es Amerika elleni terrortámadások után a katonaorvost többször zaklatták muszlim hite miatt, aki emiatt ki akart lépni a seregből. Hasan júliusban került a Fort Hood-i bázisra a szárazföldi hadsereg központi kórházából, a washingtoni Walter Reed egészségügyi központból, ahol teljesítményét gyengének ítélték – közölte egy név nélkül nyilatkozó forrás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.