Nagyvilág

Nyolcvanezer halottat várnak Európában

Az új típusú influenza járványa akár negyvenezer halálos áldozatot is követelhet Európában, az ezt követő szezonális influenzajárvány pedig szintén ugyanennyit - vélik európai egészségügyi szakértők.

A stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az új típusú influenza járványa az Európai Unió (EU) minden tagországát elérte, de nehezen megjósolható, hogy mennyire intenzív lesz a fertőzés terjedése. Annyi mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a betegséget okozó H1N1 vírus továbbra is ezreket öl majd meg és sok beteg szorul intenzív ápolásra, ahogy beáll a tél az északi féltekén – tették hozzá.

Jakab Zsuzsanna, az ECDC igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a járvány minden európai országot sújtani fog, és jelentős terheket ró majd az egészségügyi ellátórendszerre. Az ECDC úgy véli, fennáll annak a veszélye, hogy az új típusú influenza járványának megszűnése után, a jövő év elején szezonális influnzajárvány üti fel a fejét. A központ egyébként a huszonhét tagállamot tömörítő Európai Unióban és a négy országból álló Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) területén követi figyelemmel a járványokat.

Angus Nicoll, az ECDC influenza elleni védekezéssel foglalkozó koordinátora közölte, hogy a szezonális influenza nem járványszerű körülmények között 40 ezer embert ölhet meg Európában, az új típusú influenza pedig ugyanennyit.

Az ECDC legutolsó, naponta frissített statisztikája szerint az EU-ban és az EFTA-ban április óta összesen 389 ember halálát hozták összefüggésbe az új típusú influenzával: közülük 154-en Nagy-Britanniában, 73-an Spanyolországban, 25-en Olaszországban, 22-en pedig Franciaországban haltak bele a betegségbe. Az ECDC nyilvántartása szerint világszerte már 6005 halálos áldozatot szedett a járvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik