Nagyvilág

Lemondott a hondurasi kormány

Testületileg lemondott a júniusi puccs által hatalomra került hondurasi kormány, hogy megteremtse a feltételeket a nemzeti egységkormány létrejöttéhez.

A kormány helyi idő szerint csütörtökön kiadott közleményében jelentette be lemondását; a politikusok az ország ideiglenes államfője, Roberto Micheletti kérésére távoznak.

Micheletti képviselői bejelentették, hogy az elkövetkező órákban nyilvánosságra hozzák az új nemzeti egységkormány összetételét, összhangban azzal a megállapodással, amelyet a múlt héten ütöttek nyélbe Micheletti, illetve a hatalomból száműzött elnök, Manuel Zelaya képviselői.

Micheletti nem sokkal a kormány lemondása után közölte, hogy Zelaya nem vesz részt a megalakítandó egységkormányban, ugyanis a megállapodáskor nem nevezett meg miniszterjelölteket.

A hondurasi politikai válság június 28-án robbant ki, amikor Zelayát a katonák feltették egy repülőgépre, és külföldre száműzték. Az elnököt ellenfelei azzal vádolták, hogy az alkotmány kijátszására készült, megbízatásának lejárta után is hatalmon akart maradni. Zelaya szeptember 21-én visszatért Hondurasba, s az ottani brazil nagykövetségen keresett menedéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik