Nagyvilág

Közös francia-német miniszter lesz

A közös miniszter mindkét kormány ülésein részt venne Merkel kancellár és Sarkozy elnök elképzelése szerint. Németország és Franciaország több stratégiai kérdesben is együttműködne.

Pierre Lellouche francia Európa-ügyi államtitkár az Europe 1 kereskedelmi rádióban megerősítette azt a francia sajtóba már hetekkel ezelőtt kiszivárgott hírt, hogy Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök a francia és német politika tartós összehangolásán dolgozik, amelynek jelképe az lenne, hogy a két ország ezentúl egy közös miniszterrel képviseltetetné magát egymás kormányülésein.

Arra a kérdésre, hogy mikortól vehet részt egy közös francia-német miniszter a kormányüléseken, az államtitkár azt válaszolta: “talán januártól”.

Az új közös miniszteri posztra a francia sajtóban felmerült Jack Lang egykori szocialista kulturális miniszter neve, de az ő esetében gondot jelenthet, hogy nem rendelkezik német állampolgársággal. Egy miniszter számára ugyanis elengedhetetlen annak az országnak az állampolgársága, amelynek a kormányában helyet foglal.

A kiszivárgott hírek szerint Párizs és Berlin közös ipari politika elindítását tervezi, valamint a nemzetközi kérdésekben is ezentúl egyeztetné álláspontját, hogy Európában és a nemzetközi színtéren is egy hangon szólaljanak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik