Nagyvilág

Elnapolták Karadzic perét

Március elsejéig elnapolták Karadzic perét – tette közzé a hágai bíróság.

Halasztást, majd felmentési kérelmet kért Karadzic; utána levelet intézett a hágai törvényszékhez, amelyben azt állította „még nem áll készen” a tárgyalásra. Múlt hétig nem jelent meg a bírák előtt, pedig elvileg saját magát védte. Most kirendeltek mellé egy ügyvédet és márciusra halasztották a pert

Karadzic tagad minden vádat. Nemrég arra hivatkozva kérte felmentését, hogy 1996-ban Richard Holbrooke, egykori Washington fő balkáni megbízott mentességet ajánlott neki, azzal a feltétellel, hogy távozik a közéletből. 2007-ben Karadzic felesége az nyilatkozta: „Isten legyen rá a tanúm, hogy igazat mondok, s 1996 közepén aláírták ezt a megállapodást”, viszont Holbrook ezt továbbra is tagadja.

A bírák azt mondták: „Ha történt volna megállapodás, az sem korlátozná az igazságszolgáltatást, hiszen nem kötelesek figyelembe venni.”

Radovan Karadzicot a bosznia-hercegovinai polgárháborúban elkövetett népirtással, háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja a Nemzetközi Törvényszék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik