Nagyvilág

Castro: az USA annektálta Kolumbiát

„Az Egyesült Államok olyan könnyedén annektálta Kolumbiát, mint ahogy egy gyík bekap egy legyet”, s ezt annak a szerződésnek a révén érte el, amelyet a dél-amerikai ország légitámaszpontjainak használatáról kötött - írta Fidel Castro volt kubai elnök egy pénteken megjelent cikkben.

Castro azt sugallja, hogy a támaszpontról Venezuela, Ecuador és más forradalmár országok ellen indul majd támadás. „Bármely közepesen tájékozott személy azonnal megérti, hogy a szerződés egyenértékű Kolumbia annektálásával… Nem becsületes dolog most hallgatni, később pedig szuverenitásról, demokráciáról, emberi jogokról, véleményszabadságról és más élvezetekről beszélni, amikor egy országot felfal a birodalom” – hangzik az egyik hivatalos kubai internetes oldalon megjelent Castro-kommentár.

„Ezelőtt 59 évvel a kolumbiai katonákat a távoli Ázsiába küldték, hogy a jenki csapatok oldalán kínaiak és koreaiak ellen harcoljanak. A birodalom most arra tart igényt, hogy elküldjék őket harcolni venezuelai, ecuadori és más bolivári testvérek ellen” – véli a politikus, aki „semmi más okot” nem talált a szerződés megkötésére.

„Igazán cinikus azt híresztelni, hogy a gyalázatos szerződésre a kábítószer-csempészet és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemhez van szükség. Kuba megmutatta, hogy nincs szükség külföldi katonákra a kábítószertermelés leküzdésére és a belső rend fenntartására” – írta Fidel Castro, aki a birodalom névvel az Egyesült Államokat szokta jelölni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik