Nagyvilág

Újra háborúzhat Grúzia és Oroszország?

Az orosz katonai hírszerzés főnöke szerint Grúzia ismét megtámadhatja Dél-Oszétiát.

Tavaly augusztusban az oroszbarát szakadár grúziai régió visszafoglalására tett kísérlet miatt tört ki háború Grúzia és Oroszország között.

Alekszandr Sljahturov, aki áprilisban került a befolyásos orosz katonai hírszerzés (GRU) élére, azt mondta, hogy a helyzet továbbra is feszült, és azzal vádolta a NATO-t, hogy továbbra is szállít fegyvereket Grúziának.

“Változatlanul feszült a helyzet Grúziával, mert a jelenlegi grúz vezetés nem hajlandó elismerni Abházia és Dél-Oszétia szuverenitását, hanem minden módon vissza akarja terelni ezeket az országokat (…) a joghatósága alá” – mondta Sljahturov az orosz hírügynökségnek adott interjúban.

„Ehhez hozzá kell adni a (Miheil) Szaakasvili irányította grúziai vezetés kiszámíthatatlan politikáját, amely képes engedni a kísértésnek, hogy erőt alkalmazzon a csökönyös köztársaságok megszelídítésére” – tette hozzá a GRU vezetője.

A helyzet alakulása

Emlékeztetett arra, hogy Grúzia anélkül döntött a Dél-Oszétia elleni tavalyi fegyveres támadásról, hogy számításba vette volna a helyzet lehetséges alakulását.

„Miután külföldről jelentős katonai segítséget kapott, és növelte saját katonai potenciálját, a grúz vezetés engedett a kísértésnek, hogy erővel oldja meg Abházia és Dél-Oszétia problémáját. Most is dönthetnek ilyen kaland mellett, miután Tbiliszi külföldről kapott fegyverzettel és haditechnikával állítja helyre katonai erejét” – jegyezte meg a GRU parancsnoka.

Három elismerés

Oroszországon kívül eddig Venezuela és Nicaragua ismerte el önálló államnak a Grúziából az 1990-es években kiszakadt Abháziát és Dél-Oszétiát.

Sljahturov szerint „új kelet-európai NATO-tagok” kézifegyvereket és lőszert, Izrael pilóta nélküli repülőgépeket, Ukrajna pedig nehéztüzérségi eszközöket és légvédelmi rendszereket szállít Grúziának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik