Nagyvilág

Magas a drogfogyasztás Európában, de nem növekszik

Európában továbbra is magas szintű a kábítószer-fogyasztás, de a hagyományos drogok fogyasztása nem emelkedik - derül ki az Európai Unió e témával foglalkozó ügynökségének (EMCDDA) csütörtökön Brüsszelben nyilvánosságra hozott éves jelentéséből.

Mint Wolfgang Götz igazgató a jelentést ismertetve elmondta, továbbra is a kokain és a heroin uralja az európai kábítószer-használatot, és jelenleg nem sok jel utal arra, hogy fogyasztásukban Európán belül bármiféle javulás mutatkozna.

Az amfetamin- és ecstasy-fogyasztás mutatói általános stagnálást vagy csökkenést tükröznek, az új adatok pedig a cannabis használatának folytatódó visszaesését is megerősítették, különösen a fiatalok körében – derül ki a lisszaboni székhelyű Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának jelentéséből.

Politoxikománia

A dokumentum szerint súlyos problémát jelent a különböző legális és tiltott kábítószerek egyidejű vagy egymást követő használata azaz a politoxikománia.

A jelentésből az is kiderül, hogy az 1990-2006 közötti időszakban évi 6400 és 8500 közötti, kábítószer okozta halálesetet jelentettek be Európában. A frissebb számok a 2000 és 2003 között tapasztalt általános csökkenést követően ismét emelkedő tendenciát mutatnak ezen a téren.

Az adatok szerint a kokaint élete folyamán mintegy 13 millió felnőtt (15-64 év közötti) próbálta ki az uniós tagországokban. A fiatal felnőttek (15-34 év közöttiek) közül 3 millióan az elmúlt évben is használták a szert.

Kokain

A kokainhasználat az EU-n belül továbbra is a nyugat-európai uniós országokban koncentrálódik, Európa más részein viszont a fogyasztás változatlanul alacsony.

A kokain-lefoglalások száma a 2006-os 84 ezerhez képest 2007-ben 92 ezerre emelkedett, de a teljes lefoglalt mennyiség 77 tonnára esett vissza 121 tonnáról.

Heroin

A heroinproblémát a központ “stabil, de már nem csökkenő mértékűnek” minősítette. “Bár egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a heroinhasználat 1980-as és 1990-es években tapasztalt, járványszerű terjedése visszatérne, e kábítószer használata továbbra is jelentős egészségügyi és társadalmi problémákat eredményez” – derül ki a jelentésből.

Cannabis

Ami a cannabist illeti, a központ adatai szerint körülbelül 74 millió (15-64 év közötti) európai lakos próbálta már ki élete folyamán ezt az – enyhébbnek tartott – szert, és közülük nagyjából 22,5 millióan használták az elmúlt évben. A cannabis továbbra is a legáltalánosabban használt tiltott kábítószer – fogalmazott a jelentés.

Az 1990-es években és a 2000-es évek elején tapasztalt kifejezett növekedések után az új adatok a kábítószer népszerűségének csökkenését erősítik meg különösen a fiatalok körében. Ez a tendencia főként a 15-16 év közötti diákok körében érzékelhető.

Alkohol és cigaretta

A jelentés kitér más szenvedélybetegségek vizsgálatára is. Így például 22 országban a diákok átlagosan 20 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt hónapban fogyasztott alkoholt és cigarettát, további 6 százalék használt cannabist alkohollal és/vagy cigarettával, 1 százalék pedig cannabist alkohollal és/vagy cigarettával és még egy másik kábítószerrel (ecstasy, kokain, amfetaminszármazékok, LSD vagy heroin) együtt.

A 15-34 év közöttiek körébe tartozó rendszeres vagy erős alkoholfogyasztók a cannabist kétszer-hatszor nagyobb valószínűséggel, a kokaint pedig kétszer-kilencszer nagyobb valószínűséggel használtak az elmúlt évben, mint a normál népesség.

A központ szerint mindazonáltal “a fiatalok kábítószer- és alkoholfogyasztásának teret adó környezettel foglalkozó stratégiák (például a kábítószerekről és az alkoholról szóló jogszabályok betartása, a biztonságos szórakozásra vonatkozó útmutatók) úgy tűnik, hatékonyan segítik elő az egészségvédelmet az éjszakai szórakozóhelyeken”.

Kombinálva

Götz igazgató szerint az európai kábítószer-probléma forrását egyre inkább a különböző, legális és tiltott pszichoaktív anyagok kombinált használata jelenti. Emiatt “drogpolitikai céljainkban is meg kell jelennie annak, hogy a kábítószerek alkohollal kombinált használata most már meghatározó része az előttünk álló problémának” – fogalmazott a uniós illetékes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik