Nagyvilág

Kilépne az EU-ból Csehország

A Lisszaboni Szerződés volt az utolsó csepp: Václav Klaus kivezetné országát az Unióból.

Meglehet, hogy Václav Klaus cseh államfő egyik célja Csehország elvesztett szuverenitásának a visszaszerzése, például az EU-ból való kilépés révén – közölte szerda este egy tévéműsorban Petr Hajek, a cseh elnöki hivatal helyettes vezetője.

Hajek a Prima tévének adott nyilatkozatában Klaus keddi kijelentésére utalt, amely szerint a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése után Csehország megszűnik szuverén állam lenni. „Az elnök kétségtelenül az egyik szereplője a közéletünknek, és azt gondolom, hogy ez a végletes cél (Csehország kilépése az EU-ból) egy a lehetséges céljai közül. Én így értem a keddi nyilatkozatát” – mondta Hajek.

Az elnöki hivatal helyettes vezetője nemmel felelt arra a kérdésre, hogy Klaus beszélt-e neki erről a tervéről. Hajek szerint ő személy szerint azt tanácsolta Klausnak, hogy írja alá a Lisszaboni Szerződést. „Ilyen tekintetben egyetértés volt az elnöki tanácsadók között” – tette hozzá.

Václav Klaus az uniós államfők közül utolsóként írta alá kedden a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányát, miután a cseh alkotmánybíróság nem találta alkotmányba ütközőnek az egyezményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik