Nagyvilág

Helikopterrel kerestetnék a magyar hegymászókat

Helikopteres keresés lehetőségének a vizsgálatára kérte a kínai társszervezet vezetőjét Farkas Péter, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke, de erre egyelőre még nem kapott választ.

A szervezet elnöke csütörtök este elmondta, hogy a választ megvárják, de a kínai szabályok miatt nem sok esély van arra, hogy engedélyezzék a helikopteres mentést abban a térségben, ahol a hegymászók eltűntek.

Mint mondta: arra sincs sok esély, hogy az alpinistákat élve megtalálják, mivel az eset körülményei arra engednek következtetni, hogy egy óriási – ötvenévente egyszer előforduló – lavina sodorhatta el egyszerre mind a négy hegymászót.

“Nagyon szokatlan dolog, hogy egy expedíció egyszerre tűnik el”, mert a csapat általában nem együtt mozog; a csoport vezetője általában az alaptáborban marad és onnan tartja a kapcsolatot a többiekkel – mondta az elnök, hozzátéve: az szinte kizárt, hogy gleccserhasadékba zuhantak a hegymászók.

Farkas Péter elmondása szerint az a csúcs, amelynek a meghódítására készültek az alpinisták, egyáltalán nem “frekventált” hegy, mivel még senki sem mászta meg; ha eltévedtek, akkor teljesen egyedül vannak, mivel nincs senki a környéken – tette hozzá.

Az elnök szerint a magyar csapat olyan felszerelésekkel rendelkezhet, amelyek képessé teszik őket, hogy néhány napig kibírják a szabadban, de ha eltévedtek, akkor kevés az esély, hogy rájuk találjanak.

A négy magyar hegymászó október 7-én indult Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében október végéig feljusson a Himalája szomszédságában lévő – ember még nem járta – 6.079 méteres csúcsra. A csoportnak október 31-én kellett volna visszaérkeznie a tartomány székhelyére, Csengduba (Chengdu). Eltűnésükről először kedden jelent meg hír a helyi sajtóban.

Sárközy Péter pekingi főkonzul a szecsuani mentők közlése alapján az MTI-t csütörtökön arról tájékoztatta, hogy egyelőre nem találják a négy eltűnt magyart, de már 5.000 méteren járnak a mentők Szecsuanban azon a hegyen, amelynek csúcsára a hegymászók fel akartak jutni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik