Nagyvilág

Folytatja Mianmar-ellenes politikáját Amerika

Ha a mianmari junta nem lép, maradnak a szankciók - mondta a washingtoni nagykövet, aki nem túl bizakodó, hiszen eddig semmit sem értek el.

Az Egyesült Államok, bár új politikát kezdeményez Mianmarral szemben, nem oldja fel az ellene hozott szankciókat, hacsak az országot kormányzó tábornokok nem tesznek konkrét lépéseket a demokratikus reformok felé – jelentette ki egy amerikai diplomata csütörtökön Bangkokban.

Scot Marciel, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) ügyeivel megbízott amerikai nagykövet azután beszélt egy fórumon a thaiföldi fővárosban, hogy Kurt Campbell külügyi államtitkár-helyettessel a 14 év óta legmagasabb szintű látogatást tette a szomszédos Mianmarban.

Marciel “továbbra is hasznos eszköznek” nevezte a mianmari (burmai) junta elleni szankciókat, de hozzátette, hogy “bizonyára megvizsgáljuk majd azok feloldását, ha jelentős haladás mutatkozik”. “Van lehetőség az előrelépésre – mondta Marciel. – A választások egy lehetőséget jelenthetnének, de csak ha megfelelően bonyolódnak le.” “Nincsenek illúzióink – tette azonban hozzá. – Ha az eddigi
eredményeket nézzük, a múltbeli diplomáciai erőfeszítések nem jártak
sikerrel.”

A két amerikai politikus kedden és szerdán tárgyalt a Mianmart uraló tábornokokkal (az “erős emberrel”, Than Sve tábornok-elnökkel nem), valamint az ellenzék házi őrizetben tartott vezetőjével, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik