Nagyvilág

Abbasz befejezi

Nem pályázik újabb mandátumra a jövő januári palesztin elnökválasztáson Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki ezt csütörtök este maga is megerősítette.

Beszédét élőben közvetítették a ciszjordániai Rámalláhban lévő főhadiszállásáról. Mint mondta, a kérdést nem is kívánja megvitatni. Hangoztatta, hogy pártársainak megmondta már, nem kíván indulni a következő elnökválasztáson.

A 74 éves politikus öt évvel ezelőtt a legendás Jasszer Arafatot követte a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) élén.
Abbász döntését előzőleg a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának ciszjordániai ülésén jelentette be. Az ott elhangzottakról a testület egy tagja számolt be csütörtökön, s közölte: Abbász ragaszkodik ahhoz, hogy ne induljon a közelgő választáson.

Jászir Abed Rabbo, a palesztin elnök tanácsadója ugyanakkor azt mondta, hogy a végrehajtó bizottság tagjai nem tettek le arról a szándékukról, hogy mégis meggyőzzék Abbászt, vállalja a megmérettetést az elnökválasztáson.


A Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke októberben jelentette be, hogy jövő január 24-re kiírta az általános választásokat, amikor a Palesztin Törvényhozási Tanács (parlament) képviselői mellett a hatóság elnökét is megválasztják. A választások kiírása az összes palesztinok lakta területre, vagyis Ciszjordániára, a Gázai övezetre és Jeruzsálemre egyaránt érvényes. A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász radikális szervezet azonban elutasította az elnöki rendeletet “törvénytelennek és alkotmányellenesnek” minősítve azt.

A palesztin területeken legutóbb 2006 januárjában tartottak választásokat, és akkor a Hamász győzedelmeskedett az Abbász vezette mérsékeltnek tartott Fatah mozgalom fölött. Abbászt 2005 januárjában választották meg elnöknek, és mandátuma az idei év elején lejárt volna, de időközben a Palesztin Hatóság egy olyan törvényerejű rendelkezést hozott, amelynek értelmében a törvényhozási és az elnökválasztásokat egyszerre tartják meg. Ennek nyomán Abbász megbízatásának az időtartama egy évvel meghosszabbodott. A Hamász ezt a rendelkezést is kifogásolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik