Nagyvilág

New York harmadszor választotta meg Bloomberget

A milliárdos Michael Bloomberg 100 millió dollárt költött saját kampányára, míg ellenfele 7-et, mégiscsak a szavazatok 50,5 százalékát szerezte meg, így harmadszor is New York polgármestere lett a keddi választáson.

A független jelöltként indult Bloomberg, aki valószínűleg New York leggazdagabb embere, 13-szor több pénzt költött választási kampányára, mint demokrata párti ellenfele, William Thompson.

Az Egyesült Államokban kedden kormányzóválasztást rendeztek Virginia és New Jersey államban; mindkét megméretést republikánus jelölt nyerte meg. A CNN szerint ez intő jel Barack Obama elnök és a Demokrata Párt számára a jövő évi kongresszusi választások előtt.

Bloomberg – akinek a vagyonát a Forbes magazin 16 milliárd dollárra taksálja – 100 millió dollárt költött újraválasztására, míg ellenfele csak 7 milliót. Ez volt az eddigi legdrágább választási kampány, amelyet egy amerikai jelölt saját zsebből finanszírozott. Ennek ellenére Bloomberg a vártnál kisebb, sovány győzelmet aratott, a voksok 96 százalékos feldolgozottsága mellett 50,5 százalékos volt az eredménye, míg Thompson a leadott szavazatok 46,2 százalékát szerezte meg. A demokrata jelölt népszerűbb volt a fekete és a hispán negyedekben.

Bloomberget korábban támadták, amiért a városi tanáccsal felülbíráltatta a két népszavazáson megerősített kétmandátumos tilalmat. Bloomberg korábban azt mondta, azért akar harmadszor is polgármester lenni, mert üzleti tapasztalatával ő képes kivezetni a várost a pénzügyi válságból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik