Nagyvilág

Hivatalosan is eltűnt a négy magyar hegymászó

Kínai illetékesei megerősítették, hogy eltűntnek nyilvánították azt a négy magyar hegymászót, akik egy eddig még meg nem hódított hegy megmászására készültek. A tibeti hegyi mentők elindultak a keresésükre.

A négy magyar hegymászót hivatalosan is eltűntnek nyilvánította a szecsuani tartományi kormányzat külügyi hivatala, és a keresésük megkezdődött – közölte Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul, akit a kínai illetékesek szerdán délelőtt tájékoztattak a hivatalos álláspontról. A pekingi magyar külképviselet várja a kínai külügyminisztérium mára ígért részletes tájékoztatását. A magyar külügyminisztérium megkezdte a kapcsolatkeresést a vélhetően érintett hegymászók hozzátartozóival.

A magyarok egy nem megnevezett hatezer méter magas csúcs meghódítására készültek Nyugat-Szecsuanban Jaan városának közelében – tudatják a kínai nyelvű internetes hírek. A magyar hegymászócsoportnak október 31-én kellett volna visszaérkeznie a tartomány székhelyére, ám ez ezidáig nem történt meg.

A hegymászócsoport tagjai nagy valószínűséggel azonosak azokkal, akik október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő – ember még nem járta – 6079 méteres csúcsra.

A mentést nehezíti – helyi jelentések szerint -, hogy lényegében ismeretlen terepen kutatnak, és az időjárási körülmények sem kedveznek, mivel esik az eső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik