Külföld

Elítélte Amerika az Izraelt hibáztató ENSZ-jelentést

admin
admin

2009. 11. 04. 08:10

Az amerikai képviselőház kedden elítélte azt az ENSZ-jelentést, amely szerint az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveresek egyaránt háborús bűnöket követtek el, de Izrael sokkal súlyosabbakat a csaknem egy évvel ezelőtti gázai viszályban.

Az amerikai törvényhozás alsóházának állásfoglalása szerint a Goldstone-jelentés „jóvátehetetlenül elfogult” és „nem érdemes további vitát folytatni róla”.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa számára készült jelentés Izraelt és a Hamasz palesztin csoportot is háborús bűnökkel vádolja, de Izrael magatartását sokkal súlyosabbnak találja. A washingtoni képviselőházban a jelentést elítélő nyilatkozat – nem kötelező érvényű határozat – 344 igen és 36 nem szavazatot kapott, 22 képviselő nem szavazott sem mellette, sem ellene. Az állásfoglalás felszólította Barack Obama elnököt és Hillary Clinton külügyminisztert, hogy egyértelműen utasítsák el a dokumentum bármiféle támogatását.

A jelentés szerint Izrael aránytalanul nagy erőt vetett be a gázai övezeti offenzívában; előfordult, hogy az izraeli haderő szándékosan civileket vett célba, nem katonai infrastruktúrát támadott. A jelentés készítői a palesztin fegyveres csoportoknak és a Hamasznak felróják, hogy szándékosan támadtak izraeli civileket a három hétig tartó fegyveres konfliktusban. A viszályban nagyjából 1400 palesztin, köztük több száz civil vesztette életét, Izraelben 13 polgári személy halt meg palesztin rakétatámadásokban.

Steny Hoyer, a demokrata többségi frakció vezetője szerint a jelentés „igazságtalan, kiegyensúlyozatlan és pontatlan” képet fest arról, ahogy Izrael reagált a Hamasz rakétatámadásaira.
A képviselőházban arra figyelmeztettek, hogy a határozat bár nem kötelező jellegű, sérti Amerika hitelét a közel-keleti békefolyamat előmozdításában.

A Richard Goldstone dél-afrikai bíró vezette tényfeltáró testület jelentése – amelyet októberben fogadott el az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa – azt követeli az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy három hónapon belül folytasson le hitelt érdemlő vizsgálatot a jogsértések feltárására.

Az ENSZ Közgyűlés várhatóan a héten, valószínűleg szerdán tárgyalja a Goldstone-jelentést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.