Nagyvilág

Szabad az út a Lisszaboni Szerződés előtt

Jóváhagyta a cseh alkotmánybíróság kedden a lisszaboni szerződést, mivel úgy ítélve meg, hogy az összeegyeztethető az ország alkotmányával. A 15 fős cseh alkotmánybíróság keddi döntése értelmében a lisszaboni szerződés nem sérti az ország szuverenitását.

A keddi döntéssel lényegében megnyílt az út az Európai Unió intézményrendszerének megreformálása felé. A dokumentum most már csak Václav Klaus cseh államfő aláírására vár, de egyelőre nem tudni, hogy ez mikor történik meg.

Korábban felmerült, hogy amennyiben Vaclav Klausnak sikerül elodáznia a lisszaboni szerződés ratifikálását 2010 tavaszáig, a brit parlamenti választásokig, az előrejelzések által várt brit konzervatívok győzelméig, akkor Nagy-Britanniában népszavazást írnának ki, ilyen módon igyekeznének megbuktatni azt. Ez a terv hiúsult meg a cseh alkotmánybíróság keddi döntésével.

A cseh ratifikációval a figyelem várhatóan az EU-elnöki tisztségért folyó versengés felé tolódik. A jelöltek között szerepelhet Tony Blair, volt brit miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik