Nagyvilág

Nem tolonganak az oltásért az osztrákok

Alacsony az érdeklődés Ausztriában az új influenza elleni oltás iránt a veszélyeztetett szakmákban az első napok tapasztalatai alapján - adta hírül kedden az osztrák sajtó.

Egy héttel ezelőtt kezdődött az egészségügyi alkalmazottak oltása, önkéntes alapon. Az első három napon a 38 ezer bécsi egészségügyi dolgozóból – a technikai és kisegítő személyzetet is beleértve – százan jelentkeztek az injekcióért. Salzburg tartományban hétfő estig 350 kórházi dolgozó oltatta be magát az új influenza és hétszáz a “hagyományos”, a szezonális influenza ellen.

Az egészségügyi alkalmazottaknak általában 20-30 százaléka kér védőoltást a szezonális influenza ellen, a lakosság többi részében 12 százalék ez az arány.

A lakosság fennmaradó része számára november 9-étől lesz hozzáférhető az oltóanyag. A jelek szerint meglehetősen hidegen hagyja az osztrákokat az új influenza, betegállományban is kevesebben vannak, mint tavaly ilyenkor – mondta Jan Pazourek bécsi tartományi illetékes.

Egyelőre nem tudni, hogy változik-e a vélekedés annak hatására, hogy hétfőn este Ausztriában is halálos áldozatot követelt a betegség. Az első halálos áldozat egy 11 éves olasz állampolgárságú lány volt, aki Olaszországban kapta el a betegséget, az új influenza miatt legyengült szervezetét bakteriális fertőzés támadta meg.

A múlt pénteki adatok szerint eddig viszonylag kevesen, 493-an betegedtek meg H1N1-vírustól Ausztriában. Egyes sajtójelentések szerint ugyanakkor az utóbbi napokban a napi egy-kettőről tízre nőtt az ismertté vált fertőzések száma. A “hagyományos”, szezonális influenza évente 2-3 ezer ember halálát okozza Ausztriában.

Az osztrák kormány kedden bejelentette, hogy közel 500 ezer védőmaszkot, valamint fertőtlenítő szereket és gumikesztyűket szállít ingyenesen Ukrajnának. Magyarország keleti szomszédja nemrégiben segítséget kért a nemzetközi közösségtől a járvány elleni védekezéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik