Nagyvilág

Marseille belefullad a szemétbe

Hatodik napja tart Marseille egyik kerületében a hulladékkezeléssel megbízott vállalat dolgozóinak tiltakozó akciója. Emiatt keddre szeméthegyek borították el a dél-franciaországi várost.

A Bronzo nevű cég mintegy száz alkalmazottja azután zárta le a Marseille körüli hulladéktárolók bejáratát múlt csütörtökön, miután a város bejelentette: a hulladékkezelés átszervezésével cégük nem számíthat újabb szerződésre. A Marseille 14. kerületének hulladékkezelését húsz éve végző Bronzo magáncég szerződése decemberben lejár, és a városvezetés állami vállalattal kívánja ezután megoldani a szemétgyűjtést – közölte Gabriel Lesbros igazgató.

A Bronzo a belvárosi hulladékkezelésre időközben kiírt közbeszerzési pályázaton jelentkezett az I. kerület ellátásra, de a városvezetés ott is más ajánlatot részesített előnyben, így a vállalkozás dolgozóinak jövő évtől nem lesz munkája Marseille-ben.

A tengerparti nagyváros utcáira naponta 1600 tonna szemét kerül: a belvárosi piac környékét, valamint a tengerparti éttermek és kávéházak teraszait ellepték a patkányok, a kukászacskók a házak kapui előtt a járdákon tornyosulnak.
Eugene Caselli, a város és agglomerációjának infrastrukturális igazgatója ígéretet tett arra, hogy a piac szabályos felosztása után, el fogja érni az új vállalkozóknál, hogy átvegyék a Bronzo valamennyi dolgozóját, de amíg a nyerteseket nem hirdették ki hivatalosan, nem lehet azokkal tárgyalni. A városvezető ezért visszautasította a sztrájkolók azon kérését, hogy adja írásba ígéretét.

“Az azért mégis elfogadhatatlan, hogy száz ember 850 ezer Marseille-it túszul ejtsen” – jelentette ki Caselli kamerák kereszttűzében. Véleménye szerint közegészségügyi probléma fenyegeti a várost.

“Éjszaka váltjuk egymás az elfoglalt szeméttárolóknál, és ez addig fog tartani, amíg biztosítékot nem kapunk a fizetésünk és a szociális ellátásunk megtartására” – nyilatkozta Gérald Garcia, a Bronzo egyik szakszervezeti vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik