Nagyvilág

Berlusconi késleltetné a tárgyalását

Római lapok keddi értesülése szerint az olasz miniszterelnök megpróbálja elnapoltatni egyik pere folytatását, amelyet november 16-ra tűztek ki.

A kormányfő mentelmi joga miatt felfüggesztett perben adócsalással, vagyis azzal vádolják Silvio Berlusconit, hogy médiabirodalma filmforgalmazási jogainak megvásárlásakor adóelkerülés végett túlszámlázta a vételárakat.

A mentelmi jogot biztosító törvényt azonban október 7-én alkotmányellenesnek nyilvánította és érvénytelenítette az alkotmánybíróság, megnyitva ezzel az utat a per folytatása előtt.

Berlusconi ügyvédjei azt mondják, hogy a miniszterelnök nem fog tudni elmenni a tárgyalásra. Aznap kezdődik ugyanis Rómában az ENSZ élelmezésügyi szervezetének (FAO) csúcsértekezlete, amelyet Berlusconinak kell megnyitnia. Az ügyvédek mindazonáltal leszögezték: védencüknek eltökélt szándéka, hogy részt vegyen minden bírósági tárgyaláson, amelyben érintett.

Tizenegy nappal később, november 27-én kerül sor a miniszterelnök egy másik “jégre tett” perének a felújítására. Ebben a milánói ügyészség azzal vádolja Berlusconit, hogy 1997-ben 600 ezer dollárt fizetett David Mills angol ügyvédnek, aki ennek fejében hamis tanúvallomást tett a Mediaset ellen folyó üzleti perekben.

Millst a múlt héten egy milánói bíróság másodfokon négy és félévi börtönbüntetésre, valamint 250 ezer euró pénzbüntetésre ítélte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik