Nagyvilág

Új foglyok érkeznek a lakatlan szigetre

Csaknem tizenegy év után megszűnik Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér magányossága a török Imrali börtönszigetén: török lapok egybehangzó hétfői jelentései szerint nyolc új fogoly érkezik.

Öcalant, a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt alapítóját és vezetőjét hosszú bujkálás után 1999 februárjában Kenyában fogták el török titkos ügynökök, és Imralira vitték. Ott egy bíróság röviddel később halálra ítélte, de azután büntetését életfogytiglani börtönre változtatták.

Jelenleg még ő a szigorúan őrzött börtönsziget egyetlen foglya, s csak legközelebbi hozzátartozói és ügyvédei kereshetik föl rendszeresen. Kurd aktivisták bírálták a régóta tartó magánőrizetet, és Ankara végül tavaly jelezte, hogy kész további foglyokat Imralira küldeni.

Sajtójelentések szerint már újabb őröket is vezényeltek a szigetre a rövidesen kilencre növekvő számú foglyok őrzésére. Az új börtönlakók is a PKK tagjai. Mindegyiküket magánzárkában helyezik el, de Öcalan az udvari séták alkalmával beszélhet majd velük. Mostantól tévékészülék is lesz a cellájában, és kialakítanak egy “hobbiszobát”, ahol társaival barkácsolhat vagy beszélgethet. Egy kis mecsetet is rendbe hoznak a számukra.

A jobb fogvatartási körülmények a kormány arra irányuló törekvéseit jelzik, hogy békésen rendezze a kurd konfliktust. Ankara rá akarja venni a magát Észak-Irakban elsáncoló PKK-t, hogy hagyjon fel 1984-ben kezdett fegyveres harcával, amelynek eddig már mintegy 40 ezer halottja volt, s milliók menekültek el a délkelet-anatóliai kurd területekről Törökország más részeire vagy Európába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik