Nagyvilág

Szlovákia a törökök mellett áll

admin
admin

2009. 11. 02. 15:33

A szlovák államfő szerint Pozsony támogatja Törökország felvételét az Európai Unióba. Gasparovic szerint Törökország jó úton van, hogy teljesítse a tagsághoz szükséges feltételeket, és az ország erős gazdaságára szüksége van az EU-nak.

“A kezdetektől fogva Törökország teljes jogú európai uniós tagsága mellett vagyunk, mert az EU-ban másféle tagság nincs” – jelentette ki Ivan Gasparovic hétfőn Pozsonyban, azt követően, hogy megbeszélést folytatott török partnerével. Abdullah Gül háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Szlovákiában.

Törökország 2005-ben kezdett tárgyalásokat Brüsszellel az EU-hoz való csatlakozásról, s a 35 fejezet közül eddig tízet nyitott meg. A legnagyobb problémát Ciprus jelenti, amelynek önállóságát Ankara nem ismeri el. Több uniós tagállam egyebek között ezért is Törökország nem teljes jogú tagságát szorgalmazza. A szlovák elnök szerint azonban ilyen tagság nem létezik. A másik komoly kifogás, hogy Törökországban megsértik az emberi jogokat, míg mások attól tartanak, hogy Törökország révén megerősödik Európában az iszlám.

Gül emlékeztetett arra, hogy a csatlakozási folyamat megkezdésével minden tagállam egyetértett. “Számolunk azzal, hogy az Európai Unió tagállamai tiszteletben tartják azt az elvet, hogy a szerződéseket be kell tartani” – húzta alá a török államfő. Úgy vélte: Törökország jó úton van, hogy teljesítse a csatlakozási feltételeket.

“Azzal is számolunk, hogy néhány tagállamban népszavazást is tarthatnak Törökország uniós tagságával kapcsolatban” – jegyezte meg Gül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ismét tüntetnek Budapesten

A harmadik napon is tele a Kossuth tér

Élő videó: Ismét tüntetnek Budapesten