Külföld

Összefognak az ukrajnai kisebbségek

admin
admin

2009. 11. 02. 18:48

Az anyanyelvhasználathoz és a nemzeti kultúrához való kisebbségi jogok közös védelméről kötött együttműködési és partnerségi megállapodást három ukrajnai – egy-egy orosz, magyar és román – nemzetiségi szervezet - adta hírül a from.ua.com ukrán hírportál.

A szerződést Vagyim Kolesznyicsenko, az Orosznyelvű Ukrajna Társadalmi Jogvédő Mozgalom (RU) vezetője, Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke és Ion Popescu, az Ukrajnai Román Közösség Régióközi Egyesülés vezetője írta alá.

A dokumentum szerint Ukrajnában erősödik az intolerancia, az idegengyűlölet, az erőszakos ukránosítási törekvés, a nemzetiségi nyelvek elnyomása, kísérletek történnek a közösségi lét legfontosabb szféráiból történő kiszorításra. Az aláírók abban állapodtak meg, hogy közös tevékenységbe kezdenek a különböző nemzetiségi és kulturális közösségekhez tartozó ukrán állampolgárok jogainak és szabadságjogainak védelmében.

A szerződéshez csatlakozók fő célként azt tűzték ki, hogy megőrzik és fejlesztik nyelvüket és kultúrájukat, valamint Ukrajna többi nemzetiségi kisebbségének nyelvét és kultúráját, óvják minden ukrajnai nép és etnikum nemzeti-kulturális önazonosságát, az ukrajnai népek történelmi egyházait, vallásait, világnézetét, kulturális, információs és szociális szféráját.

Az orosz, a magyar és a román szervezet megállapodott abban, hogy a többi között egyesítik erőfeszítéseiket az orosz nemzetiségű és más kisebbségi ukrán állampolgárok alkotmányos és nemzetközileg is elismert szabadságjogainak érvényesítését és védelmét illetően, fellépnek a kisebbségi nyelvek használatának biztosítása, a nemzetiségi nyelvű oktatási rendszerek valamennyi szintjének megőrzése és fejlesztése, a nemzetiségi iskolák végzőseit sújtó nyelvi diszkriminációs intézkedések visszavonása érdekében.

A tervek szerint a három szervezet a közeljövőben külön jegyzőkönyvekben és megállapodásokban rögzíti az egyes tevékenységi körökön belüli együttműködés feltételeit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.