Nagyvilág

A bosnyákok nem adják ki a háborús bűnöst

admin
admin

2009. 11. 02. 15:40

A szarajevói bíróság másodfokon is úgy döntött, hogy Bosznia-Hercegovina nem adja ki Horvátországnak az ott háborús bűnök miatt elítélt Branimir Glavas parlamenti képviselőt, mert boszniai állampolgársága nem kérdőjelezhető meg - közölték a helyi tájékoztatási eszközök hétfőn.

Az 1956-ban Horvátországban született szélsőjobboldali képviselőt május 8-án távollétében tíz év börtönre ítélte egy zágrábi bíróság szerb civilek ellen elkövetett háborús bűnök miatt. A 2008 novembere óta bosznia-hercegovinai állampolgársággal is rendelkező Glavas azonban az ítélethirdetés elől a szomszédos országba menekült.

Az illetékes szarajevói bíróság már június végén, első fokon is a kiadatás megtagadása mellett döntött, és most ez a határozat nyert megerősítést. Arra, hogy Glavast mégis átadják Horvátországnak, az egyetlen lehetőség az lenne, ha mindkét országban módosítanák az ide vonatkozó törvényt.

A volt tábornok Eszék védelmét irányította a délszláv háborúban, s a helyi média szerint “élet és halál ura” volt a Dráva-parti városban. Konkrétan azzal vádolták, hogy 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett Eszéken, és szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot alárendeltjeinek. Ő volt az első magas rangú politikus, akit hivatalosan háborús bűnökkel vádoltak meg Horvátországban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.