Nagyvilág

Árengedményt adtak a szomáliai kalózok

A szomáliai kalózok hétmillió dollár helyett már csak 163 ezret követelnek a nemrégiben elrabolt brit házaspár szabadulásáért cserébe.

A tengeri rablókhoz közel álló források szerint a kalózok már csak 163 ezer dollárt követelnek, holott korábban hétmillió dollárban határozták meg a váltságdíjat.

Fegyveres támadók október 23-án támadták meg az 50-es éveiben járó pár Lynn Rival névre keresztelt jachtját, amely nemzetközi vizeken, a Seychelles-szigetektől északra Tanzánia felé tartott. A kalózok magukkal vitték a két britet, akiket a szomáliai partok közelében tartanak fogva. Az üres jachtot csütörtökön találta meg a brit haditengerészet.

Az emberrablók nevében korábban egy férfi jelentkezett telefonon, és közölte: nem fogják bántani túszaikat, hétmillió dollárért cserébe szabadon engedik őket. A váltságdíjat azzal indokolta az állítólagos szóvivő, hogy a nyugati országok hadihajói “sok szegény helyi (szomáliai) halász felszerelését tönkretették, (…) többeket őrizetbe vettek és saját börtöneikbe hurcolták őket”. Arra hivatkozott, hogy ezekhez a károkhoz képest “csekély összeget” követelnek a brit házaspárért.

A kalózok arra figyelmeztettek, hogy tragikus következményei lesznek bármilyen túszszabadítási kísérletnek. A brit hatóságok ugyanakkor bejelentették, hogy semmilyen váltságdíjat sem akarnak adni a túszokért cserében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik