Nagyvilág

Elkapták a szélsőséges zsidó gyilkost

Izraelben elfogtak egy zsidó telepest, aki több mint egy évtized alatt több gyilkosságot követett el és merényleteket hajtott végre a neki ideológiai okból nem tetsző szervezetek és intézmények ellen.

Az Amerikai Egyesült Államokból bevándorolt telepes első áldozata egy palesztin pásztor volt még 12 évvel ezelőtt, az utolsó pedig egy ismert baloldali akadémikus, aki nyilvánosan bírálta a palesztin területek betelepítését. Őt csak megsebesítette tavaly egy csőbombával a jeruzsálemi otthonában. Az ultraortodox férfi megtámadott békeaktivistákat, egy monostort és olyan zsidókat is, akik egy bizonyos szektához tartoztak. A rendőrséget is az ellenségeihez sorolta, mert szerinte a homoszexuálisokat védi.

A belbiztonsági szolgálat szerint Jaakov “Jack” Teitel beismerte tetteit. A rendőrség korábban valamilyen illegális zsidó szervezetet sejtett a bűncselekmények mögött, de kiderült, hogy a férfi egyedül hajtotta végre őket.

A szélsőséges indíttatású támadások arra figyelmeztetnek, hogy Izraelen belül erőszak törhet ki az ideológiai ellentétek miatt, miközben a politikusok békét próbálnak kötni a palesztinokkal a földjük visszaadása árán – jegyezte meg a brit hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik