Külföld

Clinton szobor Koszovóban

admin
admin

2009. 11. 01. 17:35

Bill Clintont ábrázoló, 3,5 méteres szobrot lepleztek le nagy ünneplés közepette vasárnap Koszovó fővárosában az egykori amerikai elnök részvételével, az ő nevét viselő körúton.

Clintont hősként tiszteli Koszovó albán lakossága, amióta 1999-ben a NATO légi hadjáratot indított a tartomány függetlenségéért harcoló erők leverésére bevetett szerb katonaság és szerbiai célpontok ellen. Az albánok neki tulajdonítják az érdemet a légitámadásokról hozott döntésért.

A hideg idő és a csípős szél ellenére több ezren vettek részt a szoboravatáson. A tömeg amerikai, albán és koszovói zászlókat lengetve köszöntötte a volt elnököt, és nagy tapsban tört ki, amikor a szoborról lehullott a vörös lepel.

Sokan örültek Clintonnak (Fotó: MTI)

Sokan örültek Clintonnak (Fotó: MTI)

“Soha nem képzeltem volna, hogy egy ekkora szobrot állítsanak nekem” – mondta Clinton a 900 kilogrammos, aranyszínűre festett alkotás láttán, amely álló helyzetben, felemelt bal kezében egy dossziét tartva ábrázolja őt. A dossziéra Clinton nevét és azt a dátumot – 2009. március 24-ét – vésték, amikor a bombázás megkezdődött.

A volt elnök felszólalt a pristinai parlamentben is: arra kérte a képviselőket, hogy a forduljanak a múlttól a jövő felé, és megígérte, hogy az amerikai kormányzat és nép továbbra is támogatni fogja a Jugoszláviából kiszakadt tartomány függetlenségét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.