Nagyvilág

Castro tudja, ki terjeszti a H1N1-et

Fidel Castro kubai vezető az Egyesült Államokat teszi felelőssé az újfajta influenza elterjedéséért hazájában.

A 83 éves volt államfő Granma című napilapban megjelent cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy amikor Barack Obama amerikai elnök feloldotta a kubai származású amerikaiak kubai látogatására vonatkozó tilalmat, az Egyesült Államok több államában elterjedt a H1N1 vírus okozta betegség. Eleinte a szigetországban viszonylag kevesen betegedtek meg, és hónapokon át nem volt halálos áldozata a kórnak, az első vírushordozók pedig külföldi turisták voltak.

“Mivel a kór elterjedt minden tartományban – legfőbbképpen ott, ahol a legtöbb olyan család él, amelynek vannak az Egyesült Államokban élő rokonaik – felvetődött az új diagnosztikai berendezések beszerzésének szükségessége” – írja Castro. A kubai forradalom vezére rámutat ara, hogy az Egyesült Államok egyrészt engedélyezte sok vírushordozó beutazását a szigetországba, másrészt viszont megtiltotta a járvánnyal szembeni harchoz szükséges berendezések és orvosi műszerek beszerzését, vagyis – írja – a jelenlegi járványhelyzet valójában az Egyesült Államok “szégyenletes és abszurd blokádjának a következménye”.

Kubában eddig hét halálos áldozata volt a Mexikóból eredő kórnak, és 695 ember – közöttük 203-an gyerek – betegedett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik