Nagyvilág

4,2 milliárd euró a spanyolok “mutyimérlege”

Az El Mundo spanyol napilap szerint az országnak 4,2 milliárd euró kárt okozott a politikusok pénzmosása, megvesztegethetősége, adócsalása és más piszkos ügylete az elmúlt tíz év alatt.

A lap vasárnapi számában megjelent cikk a bírósági és nyomozati iratokra alapozta a becslését, és csak a 28 legnagyobb ilyen ügyet vizsgálta. “A tényleges összeg kétségtelenül sokkal nagyobb. Megkérdezett olvasóink 89 százaléka véli úgy, hogy az ő helyhatóságán is van korrupció” – írta.

Az újság vizsgálódását botrányok sorozata előzte meg az elmúlt hetekben, ami miatt erősen megkérdőjeleződött a spanyolok bizalma politikai vezetőikben. Pénteken például a katalóniai régióban kapott öt politikus – köztük egy szocialista párti polgármester – börtönbüntetést korrupciós vádak hosszú listája alapján. Ugyanaznap a Néppárt alelnöke volt kénytelen mentegetőzni kínos események miatt, amelyek pártja népszerűségének visszaeséséhez vezettek.

A korrupciós botrányok az összes spanyol pártot sújtják, de leginkább a konzervatív Néppártot, az El País című újság felmérése szerint. A párt tagjainak törvénysértéseiről nap mint nap napvilágra került hírek már a gazdasági válságról is elterelték a figyelmet – írta a lap.

Ha ma tartanának választásokat, a szocialisták nyernének az El País szerint, noha egy hónappal korábban egy ugyanilyen felmérés még José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök pártjának egyértelmű hátrányát mutatta ki a jobboldallal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik