Nagyvilág

Az új német külügyminiszter első útja Varsóba vezetett

Szimbolikus gesztust tett a lengyeleknek az új német külügyminiszter: Guido Westerwelle első külföldi útján, most szombaton Varsóba látogatott.

A német politikus megbeszélést folytatott lengyel kollégájával, Radoslaw Sikorskival, s találkozott Lech Kaczynski lengyel államfővel is. Westerwelle leszögezte: nem véletlen, hogy külügyminiszterként első útja Lengyelországba vezetett. “Meg vagyunk győződve arról, hogy az országaink, népeink közötti barátság nem pusztán számunkra jó, de Európának is fontos” – szögezte le. Sikorski pedig úgy vélekedett, hogy a két ország jelenlegi kapcsolatai jobbak, mint bármikor a történelemben, s ez a viszony egy kiérlelt partnerségen alapszik. Mindkét miniszter leszögezte, hogy erősíteni kell a “weimari háromszöget”, a német, lengyel és francia együttműködés fórumát.

Az új német vezetők a hagyományok szerint hivatalba lépésük után elsőként Párizsba látogatnak, majd Brüsszel és Washington a következő úti cél. Horst Köhler német államfő viszont – azt követően, hogy idén nyáron újra köztársasági elnökké választották – Varsót választotta első külföldi útja helyszíneként, s ezt tette most Westerwelle is. Az új német külügyminiszter (akit a héten iktattak be tisztségébe) hétfőn utazik majd Párizsba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik