Nagyvilág

Vegetáriánus étrend a klímaváltozás ellen

A brit kormány globális felmelegedés elleni küzdelmét koordináló csoport szerint az emberiségnek célszerű lenne mielőbb áttérnie a vegetáriánus étrendre a klímaváltozás megfékezés érdekében.


A The Times Online cikke alapján
a vegetáriánusok húsfogyasztás jelentős széndioxid-kibocsátásért felelős, ezért környezetvédelmi és erkölcsi szempontból is aggályos.

Lord Stern, a globális felmelegedés megfékezésével kapcsolatos teendőkről és kihívásokról beszélt a The Times Online-nak adott interjújában. Egyebek között megjegyezte, hogy „a húsfogyasztás vízpazarlással és jelentős mennyiségű üvegházhatást okozó gáz kibocsátásával jár. jár”.

A brit klímapolitika kidolgozásáért felelős főrend arra utalt, hogy a marhák emésztése során rengeteg metángáz keletkezik, amely a széndioxidnál is nagyobb mértékben járul hozzá a globális felmelegedését. Lord Stern meggyőződése szerint nemsokára ezért a környezetpusztítást okozó húsfogyasztás erkölcsi szempontból elfogadhatatlan lesz a közvélemény szemében.

Stern arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímavédelem árát kezdetben a társadalomnak kell megfizetni. A politikusok nem hangsúlyozzák eléggé, hogy a környezetkímélő technológiák bevezetése olyan többletköltségekkel jár a termelők számára, amely a termék vagy szolgáltatás árában is meg fog jelenni – mondta. A szakértő szerint a magasabb élelmiszer és energiaárakra a társadalomnak olyan befeketésként kell tekinteniük, amely a jövőben térül majd meg.

A brit felsőházi képviselő kifejtette azt is, hogy a klímaváltozás elleni harc sikere a globális együttműködésen múlik. Mivel a szegény országok önerőből nem képesek a zöld technológiák bevezetésére, a fejlett nyugati államoknak támogatásokkal kell segíteniük a harmadik világ környezetbarát átállását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik