Nagyvilág

Svájcba mennek meghalni a turisták

Több mint száz brit utazik a Dignitas Szervezet svájci klinikájára, ahol joguk van eutanáziát kérni. Köztük volt a 85 éves Edward Downes karmester és 74 éves felesége, de egy 23 éves fiatalember is, aki megbénult egy balesetben. Kérdéses, hogy "volt-e joguk meghalni".

A svájci kormány az eutanázia korlátozását és betiltását fontolgatja, az úgynevezett „halálturizmust” szeretnék csökkenteni. Biztosítani akarják, hogy csak azt segítsék halálba, aki betegsége végső szakaszába érkezett, mert úgy sejtik, a jelenlegi törvények más esetben is módot adnak erre.

Egy múlt évi tanulmány szerint egyre több ember utazik Svájcba meghalni, olyanok is, akik még messze állnak a végső stádiumtól – írja cikkében a BBC.

A svájci parlament egyértelmű és szigorú feltételeket akar szabni az orvosoknak; bizonyítaniuk kell majd, hogy a beteg közel jár a halálhoz, és szellemi képességeinek birtokában kér eutanáziát. A jogszerűséget vizsgáló csoportokat is létrehoznának annak érdekében, hogy ne jöjjenek létre olyan szervezetek, akik illegálisan profitálni próbálnak a halálra készülőkből.

Évente 400 eutanáziát végeznek Svájcban, ezek közül 132-őt külföldin. Az eljárás még Hollandiában, Luxemburgban, Belgiumban és az USA-beli Oregon államban legális.

A Magyar Orvosi Kamara szerint aki orvos, az az életre esküdött fel, az életért küzd. Ezért azt szeretnék, hogy az eutanázia esetleges engedélyezésekor ne az orvosokat kötelezzék a kegyes halál végrehajtására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik