Külföld

Slota nem érti a magyar bocsánatkérést

admin
admin

2009. 10. 29. 10:24

Végrehajtási utasítást adott ki Duray Miklós ellen egy pozsonyi bíróság annak kapcsán, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai alelnöke magyarul kért bocsánatot a Szlovák Nemzeti Párttól (SNS) azért, hogy egy rádióműsorban sértőnek minősített kijelentést tett rá - közölték csütörtökön Pozsonyban.

A per tárgyát Duray Miklósnak a budapesti Inforádióban 2006 júliusában elhangzott kijelentése képezte, miszerint a “szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt”.

A bíróság az ügyben bocsánatkérésre kötelezte Durayt, aki ennek magyarul tett eleget. Ján Slota pártját ez nem elégítette ki, szlovák nyelvű bocsánatkérést követel, s ezért végrehajtó útján akar elégtételt kapni. Amennyiben Duray nem tesz eleget a végrehajtó felhívásának akár 30 ezer euró kifizetésére is kötelezhetik.

“Az ítéletben egyértelműen meghatározták, milyen nyelven kell bocsánatot kérnie, a szövegben a szlovákot tüntették fel. A magyar szöveg elküldésével nem hajtotta végre az ítéletet. Én csak az érvényes jogszabályok szerint jártam el” – jelentette ki Karol Gordík, az SNS jogi képviselője.

Duray fellebbez

“Természetesen, amint kézbesítik a döntést, fellebbezek” – nyilatkozta az Új Szó című lapnak Duray. Továbbra is azt állítja: nem sértett törvényt, mert mindenkinek joga van anyanyelvén bocsánatot kérni.

Az SNS eredetileg tízmillió korona kártérítést is követelt. Mivel ezt alsóbb szinteken elutasították, a legfelsőbb bíróságnál fellebbezett. A kerületi bíróság azért nem ítélte meg a kártérítést, mert nem látta bizonyítottnak, hogy Duray kijelentései negatív hatással lettek volna az SNS-re.

Duray az SNS-nek elküldött magyar nyelvű bocsánatkérésével eleget tett annak a bírósági döntésnek, amelyre a
taláros testület júniusban kötelezte az MKP alelnökét a szlovák pártot illető, sértőnek minősített kijelentése miatt – vélte korábban egy neves szlovák ügyvéd és volt miniszterelnök, Ján Carnogursky. “Természetesen azzal a feltétellel, hogy a magyar szöveg pontos fordítása annak, amit a bíróság elrendelt” – szögezte le.

Megjegyezte: Duray eljárása ugyan szokatlan, de összhangban van a szlovák törvényekkel. Carnogursky kifejtette: a szlovák alkotmány a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeknek garantálja anyanyelvük használatát a hivatalos érintkezésben. Duray és az SNS levélváltása nem hivatalos, hanem magánérintkezés volt, nem állami intézményekről van szó.

A szlovákiai magyar politikus azt állítja: kijelentése egy vitában elhangzott vélemény volt.

Duray Miklós politikai véleménynyilvánításért már 1983-ban is bíróság elé került. A szlovákiai magyar kisebbség jogainak védelmét a korabeli szocialista rendszer felforgató tevékenységnek minősítette, s Durayra börtönbüntetést szabott ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.