Nagyvilág

Orbán sem engedne a cseheknek

Orbán Viktor óvta az Európai Uniót attól, hogy engedjen Václav Klaus cseh elnök zsarolásának, a magyar kormányt pedig felszólította, hogy ne menjen bele semmilyen engedménybe az ilyen zsarolási kísérlet eredményeként.

A Fidesz elnöke, az Európai Néppárt alelnöke csütörtökön Brüsszelben részt vett az EU-csúcs előtt tartott néppárti csúcstalálkozón, ahol szó volt a Lisszaboni Szerződés ügyéről – arról, hogy Klaus attól tenné függővé a szerződés cseh ratifikációs okmányának aláírását, mentesítik-e Csehországot a szerződéshez kapcsolódó alapjogi charta hatálya alól.

“Egy már lezárult szerződésmegerősítési, összeurópai folyamat végén egyszer csak valaki azt mondja, hogy neki hirtelen támadt egy jobb ötlete. Ez így nem fog menni” – fogalmazott magyar újságíróknak Orbán Viktor.

“Visszautasítjuk az ilyen zsaroló magatartást, és elképzelhetetlennek tartjuk, hogy akár a mostani, akár a következő magyar kormány valaha is hozzájárulását adja olyan javaslatokhoz, amelyekkel egyes államok ki akarják magukat vonni azon európai elvek alól, amelyeken egyébként az egész közösség, a mi együttélésünk, a cseh és a magyar polgárok együttélése is nyugszik” – hangsúlyozta.

Mint megjegyezte, “Csehországnak legalább akkora szüksége van az Európai Unióra, mint az Európai Uniónak Csehországra”.
Orbán elmondta, hogy a néppárti találkozón egyelőre mindenki a felháborodás hangján beszélt, “senki nem keres áthidaló megoldásokat”.

“Mindenki azt várja, hogy az, aki a bajt okozta, végre magához térjen, és visszanyerje a józan ítélőképességét” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik