Nagyvilág

Novembertől hallgatják meg az európai biztosjelölteket

Az Európai Parlamentben (EP) november 25-től megkezdődhet az uniós biztosjelöltek bizottsági meghallgatása - közölte Jerzy Buzek, az EP elnöke.

Buzek részt vett az aznap délután kezdődött EU-csúcstalálkozó ülésének kezdetén, majd sajtótájékoztatón szólt a megbeszélés témáiról. Ezek közt említette az október 31-én lejáró mandátumú Európai Bizottságnak – az unió legfőbb végrehajtó intézményének – az ügyét, az új összetételű biztosi testület létrehozásának szükségességét.

Az időbeli csúszás oka, hogy a korábbi várakozások ellenére – most már csak a cseh ratifikáció hiánya miatt – egyelőre nem léphetett életbe a Lisszaboni Szerződés, amely a bizottság létrehozásának a szabályait is megváltoztatja.

Buzek hangsúlyozta, hogy ha megkezdődhetnek a bizottsági meghallgatások, az EP a maga részéről gyorsan elvégzi ezt a munkát. Az általa említett november 25-i dátum olyan napra esik, amikor az Európai Parlament plenáris ülést tart Strasbourgban.

Buzek szólt arról is, hogy szerinte nőt kellene állítani az Európai Tanács elnökének a posztjára. Ezt a tisztséget a Lisszaboni Szerződés teremti meg, betöltőjét két és fél évre választják majd.

Az EP-elnök ezzel kapcsolatban nem kívánt konkrét személyekről szóló spekulációba bocsátkozni, de a csúcstalálkozó helyszínén elemzői latolgatásokban egyre többször hallani arról, hogy növekednek Lettország volt államfőjének, Vaira Vike-Freibergának az esélyei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik