Nagyvilág

Megöl minket a húsevés?

A klímaváltozás megállítása érdekében javasolt lenne mindenkinek áttérni vegetáriánus étrendre - mondja a brit kormány globális felmelegedés elleni küzdelmét koordináló főrend. A húsfogyasztás ugyanis jelentős szén-dioxid-kibocsátással jár együtt. Emellett az üzleti életet is átalakítaná.

„Ha így folytatjuk az üzletelést, 5 fokkal fog emelkedni az átlagos hőmérséklet a következő század elejére. 30 millió éve nem éltünk ilyen körülmények között. A változásoknak óriási következményei lesznek, Dél-Európa sivataggá fog változni, és több százmillió embernek kell majd elköltözni. Komoly, világméretű konfliktus várható. Gyorsan fog megtörténni, és rengeteg kockázattal fog járni. Az embereknek meg kell értenie, mekkora dologról van szó” – erre a koppenhágai klímacsúcs kapcsán hívta föl a figyelmet Lord Stern brit felsőházi képviselő.

Hozzátette, hogy „a húsfogyasztás vízpazarlással és jelentős mennyiségű üvegházhatást okozó gáz kibocsátásával jár”. A marhák emésztése során rengeteg metángáz keletkezik, amely jobban hozzájárul a globális felmelegedéshez, mint a szén-dioxid. Lord Stern szerint nemsokára a „környezetpusztítást okozó húsfogyasztás erkölcsi szempontból elfogadhatatlan lesz”.

Meggyőződése, hogy a klímaváltozás elleni harc sikere a globális együttműködésen múlik, és Barack Obamának muszáj részt vennie a koppenhágai tárgyalásokon, mert csak így állapodhatnak meg nagy horderejű változtatásokban.

A gazdag országoknak évente 50 milliárd dollárt kell majd elköltenie 2012-ig, hogy segítsék a szegény országokat, akik önerőből nem képesek a zöld technológiák bevezetésére. Lord Stern úgy véli, ebből az Egyesült Államoknak kéne állnia 20 milliárdot. Ha ezt nem teszik meg, komolytalan minden változtató szándék – írja a Times Online.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik