Nagyvilág

Hazacsábítják a románokat

A külföldön, elsősorban Olaszországban dolgozó román munkavállalók hazacsábítására hirdetett meg európai szociális alapokból finanszírozott programot a román országos munkaügyi hivatal (ANOFM) - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

A másfél éves futamidejű, Medi elnevezésű programmal a román kezdeményezők olasz munkaügyis kollégáik segítségével arra vállalkoztak, hogy személyre szabott ajánlatokkal segítenek azoknak állást találni, akik vissza szeretnének térni Romániába.
Nemzetközileg elismert munkaerő piaci szakértők, szociális védelemmel és munkával foglalkozó kutatók, továbbá szakszervezetek képviselői vesznek részt a szakmai előkészítő csapatban.

A novemberben kezdődő program mindenekelőtt a két ország közötti munkapiaci kereslet és kínálat minél szélesebb népszerűsítésére összpontosít. Első körben az elszármazott alkalmazottak igényeit és felkészültségét mérik fel, majd ehhez igazítanák a Romániában nyújtandó állásajánlatokat.

A szakértői munka célja az olyan pénzügyi, jogi, szociális feltételek kidolgozása is, amelyek vonzóbbá tennék a hazaköltözést. Ennek érdekében a projekt gazdája széles körű partnerséget szeretne kiépíteni különböző kormányzati hivatalokkal: a munkaügyi, oktatási, illetve pénzügyminisztériummal, továbbá a szociális téren tevékenykedő nem kormányzati szervezetekkel is – írja az Új Magyar Szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik