Nagyvilág

Háborús halottak előtt tisztelgett Obama

Barack Obama elnök személyesen tekintette meg amerikai háborús halottak koporsóinak hazaérkezését helyi idő szerint csütörtök hajnalban Doverben.

Az elnök az afganisztáni háborúban elesett 18 katona zászlóval borított koporsója előtt tisztelgett a doveri légi bázison, Delaware államban helyi idő szerint csütörtök hajnalban.

Mindegyikük ezen a héten halt meg az ázsiai országban; a nyolc éve tartó háború havi bontásban idén októberben követelte a legtöbb áldozatot az Egyesült Államoktól, eddig 55 katona halt meg.

Obama most először volt jelen személyesen egy, halott katonák maradványait hazaszállító repülőgép megérkezésén és fogadásán. Az előző elnök, George Bush soha nem látogatott el Doverbe, úgy tartotta, tiszteletének kifejezésére az a megfelelő mód, ha az áldozatok családtagjaival személyesen találkozik, amit többször meg is tett.

Az Obama tisztelgéséről szóló televíziós tudósításokban amerikaiak millió láthatták az elesett katonák egy részének koporsóit, amit Obama elnöksége előtt 18 évig, az 1991-es öbölháború óta tiltottak. Jogvédők éveken át bírálták a tilalmat, mondván, a kormány elrejti a háború áldozatait a nyilvánosság elől.

A Pentagon az elnök beiktatása után néhány héttel, februárban jelentette be, hogy – az áldozatok családtagjainak beleegyezésével – a sajtó fotósai is megörökíthetik az iraki és afganisztáni háborúban meghalt katonák koporsóinak hazaszállítását. A csütörtök kora hajnali esemény közvetítésébe az elesett katonák kétharmadának családja egyezett bele.
Obama 40 perces helikopterút után, még napkelte előtt visszaért a washingtoni Fehér Házba.

Az afganisztáni háború – amelynek még nem lehet látni a végét – Barack Obama kormányának legfőbb külpolitikai kihívása lett; az afgán helyzet stabilitása kétséges, és az amerikai közvélemény támogatása egyre apad. Obama korábban úgy döntött, hogy 68 ezer főre bővíti az ott állomásozó amerikai csapatok létszámát, és a következő hetekben tesz bejelentést egy újabb jelentős csapaterősítésről; várhatóan az amerikai parancsnok által kért 40 ezer főnél kevesebb katonát fog az ázsiai országba vezényelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik