Nagyvilág

Bajnai nem adna engedményt a cseheknek

Európára, az EU reformszerződésének ratifikációjára nézve veszélyeket hordoz magában az a törekvés, amely arra irányul, hogy a folyamat utolsó fázisában a legkésőbb érkező uniós tagország mentesítést kapjon az alapvető jogok chartájának hatálya alól - mondta Bajnai Gordon.

A miniszterelnök a késő délután kezdődő EU-csúcstalálkozó előtt erről a kérdésről rövid megbeszélést folytatott a többi V4-ország – Csehország, Lengyelország és Szlovákia -, valamint Szlovénia kormányfőjével.

Magyarország számára elfogadhatatlan a Lisszaboni Szerződés ratifikációs folyamatának újranyitása – szögezte le Bajnai.

Abban az értelemben a szlovákhoz hasonlónak nevezte a magyar álláspontot, hogy mindkét ország nehézségeket lát a cseh mentesítési (opt-out) igényben. Arra a kérdésre, hogy a magyar fél megvétózza-e a cseh opt-outot, a miniszterelnök azt válaszolta: nem helyes, ha az ember úgy érkezik egy tárgyalásra, hogy közben zsarol. De nagyon erős és határozott álláspontot kíván képviselni, a cseheknek nyújtandó mentesítés ellen fog érvelni – közölte.

A magyar kormányfő nehéz tárgyalásokra számít ebben az ügyben az EU-csúcson. A lehetséges megoldást illetően nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, mert – mint mondta – előbb meg kell ismerni pontosan, hogy az EU svéd soros elnöksége milyen javaslatokkal áll elő.

Bajnai Gordon külön kitért arra, hogy zavart okozott a cseh igények előterjesztése kapcsán a Benes-dekrétumok említése. Helytelennek tartaná, ha a szenvedésekkel terhelt történelmi múlt vitáit behoznák az Európai Unió jövőjének alakítását célzó dokumentumokba.

Elmondta, hogy Ausztriában szintén súlyos aggodalmat keltett a Benes-dekrétumok ügyének újbóli felemlegetése a Lisszaboni Szerződés ratifikációjával összefüggésben.

A V4-es találkozó után Robert Fico szlovák kormányfő arról beszélt az újságíróknak, hogy Pozsony nem kívánja megfosztani állampolgárait azoktól a jogoktól, amelyeket az alapjogi charta biztosít számukra. Szlovákia számára az a fontos – fejtegette -, hogy semmilyen jogi kapcsolat nincs egyfelől a Lisszaboni Szerződés és az ahhoz kapcsolódó alapjogi charta, másfelől a Benes-dekrétumok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik