Nagyvilág

Egyre konzervatívabbak az amerikaiak

Bár a tavaly őszi elnökválasztást a liberális Barack Obama nagy fölénnyel nyerte, az amerikaiak mégis egyre konzervatívabbak - idézi a Gallup legfrissebb felmérését a globusz.net.

Az amerikai közvélemény-kutató tanulmányából kiderül, hogy az elmúlt egy évben jelentősen nőtt a magukat konzervatívnak valló amerikaiak száma.

Egy korábbi felmérés szerint 2008-ban a népesség 37 százaléka tekintette magát konzervatívnak, ugyanennyien vallották magukat mérsékelten liberálisnak, míg a határozottan liberálisok aránya 22 százalék volt. Idén azonban 40 százalékra nőtt a konzervatívok aránya, míg a mérsékeltek és a határozottan liberálisoké 36, illetve 20 százalékra csökkent – idézi a globusz.net.

Az ideológiai meggyőződés és a politikai hovatartozás összefüggésével kapcsolatban a tanulmány megállapítja: a függetlenek – a két nagy párt egyikéhez sem nagyon kötődő választók – körében jelentősen, 6 százalékkal nőtt a konzervatív értékeket elfogadók aránya.

A Gallup-tanulmány kiemeli, hogy az elmúlt egy év alatt 7 százalékkal emelkedett az állam gazdasági szerepvállalását túlzottnak tartók, és 11 százalékkal a bevándorlási törvény szigorítását sürgetők aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik