Külföld

CIA-alkalmazott az afgán elnök testvére?

admin
admin

2009. 10. 28. 07:45

A The New York Times értesülése szerint Hamid Karzai afgán elnök testvére, az illegális ópiumkereskedelemben feltehetően szerepet játszó Ahmed Vali Karzai évek óta a CIA alkalmazásában áll.

A The New York Times név nélküli amerikai tisztviselőkre hivatkozva kedden honlapján írt arról, hogy Ahmed Karzai az utóbbi nyolc évben rendszeresen kapott fizetést a CIA-tól. Ez a pénzügyi kötődés, valamint a CIA-val való szoros munkakapcsolat az újság szerint fontos kérdéseket vet fel a Fehér Ház afganisztáni stratégiájáról.

A CIA egyebek mellett egy olyan afgán félkatonai erő megszervezésében nyújtott segítségért fizet az afgán elnök fivérének, amely a CIA irányításával működik Karzai otthona, a déli Kandahár város térségében.

Az Obama-adminisztrációt állítólag mélyen megosztják az Ahmed Karzaihoz fűződő kapcsolatok. A bírálók szerint a viszony csak bonyolítja Amerika egyre feszültebb kapcsolatát az elnökkel, akit a tálibok amerikai bábnak állítanak be.

A CIA gyakorlata ezenkívül arra enged következtetni, hogy az Egyesült Államok nem tesz meg mindent a jövedelmező afganisztáni drogkereskedelem felszámolása érdekében. Amerikai értékelés szerint a virágzó ópiumüzlet közvetlenül fenyegeti az afgán állam stabilitását, ugyanis a profit jelentős része a tálib erőkhöz vándorol, ezenkívül az afgán köztisztviselők korruptakká válnak.

Néhány kritikus hangot megütő amerikai tisztviselő úgy látja, az Ahmed Karzaira való támaszkodás aláaknázza azokat az amerikai erőfeszítéseket, amelyek a jogrendet fenntartani képes, végső soron az amerikai kivonulást lehetővé tevő hatékony központi kormány létrejöttét célozzák. Az elnök testvére ugyanis a legnagyobb hatalmú ember Afganisztán déli részén, ahol a legerősebb a tálib ellenállás.

Ahmed Karzai egy interjúban azt mondta, együttműködik amerikai polgári és katonai tisztviselőkkel, ahol tudja, segíti az amerikaiakat, de nincs köze a kábítószer-kereskedelemhez és nem kap pénzt a CIA-tól. Az amerikai hírszerző ügynökség nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a The New York Times értesülését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.