Külföld

Legyilkoltak 150 embert Guineában

admin
admin

2009. 10. 27. 19:33

Előre eltervezték a legkevesebb 150 ember lemészárlását és sok asszony megerőszakolását Guineában, így akarták megfélemlíteni a katonai kormányzat ellenzőit - közölte egy amerikai székhelyű emberjogi csoport.

A Human Rights Watch (HRW) szerint szeptember 28-én guineai katonák lőttek a főváros, Conakry egyik stadionjában egy tiltakozó ellenzéki nagygyűlés résztvevői közé lőttek. Legkevesebb 150 ember halt meg, számos nőt elhurcoltak a stadionból és a kórházakból, ahová kezelésért fordultak.

A guineai katonai junta vezetője szerint a nemi erőszakot és a gyilkosságokat a hadsereg „ellenőrizetlen” elemei hajtották végre. Moussa Dadis Camara századosnak, a junta fejének magas rangú munkatársai jelen voltak a stadionban, de semmit sem tettek a gyilkosságok és nemi erőszak megakadályozásáért.

Előre eltervezték

A kormány nem állíthatja tovább, hogy a halálesetek véletlenek voltak – mondta Georgette Gagnon, a HRW afrikai igazgatója. Egyértelműen előre eltervelt kísérlet volt az ellenzéki hangok elhallgattatására – áll a jelentésben, amely szerint a junta részes volt a mészárlásban.

A Human Rights Watch tíznapos guineai vizsgálata alatt megállapította, hogy Camara testőrségének tagjai körülvették a stadiont, ahol az ellenzék tüntetett, és eltorlaszolták a kijáratokat. Ezután behatoltak a katonák, és AK-47-es gépkarabélyokból azonnal tüzet nyitottak a tömegre, amely a kitört pánikban menekülni kezdett. Sokakat agyontapostak. Másokat akkor lőttek agyon, amikor megpróbáltak átmászni a stadion két méter magas falán.

Általános tiltakozás

Ezután kezdődött a nők megerőszakolása. A katonák – gyakran kettesével-hármasával – lefogták a nőket, letépték a ruhájukat, és többen megerőszakolták őket a füvön. Corinne Dufka, a HRW vezető afrikai munkatársa szerint a nemi erőszakcselekmények előre kitervelt jellegére utal, hogy azok a stadion több részében is folytak egyszerre. Több nő belehalt a bántalmazásba.

Az Európai Unió kedden jelentette be, hogy vízumtilalmat rendelt el a junta 42 tagja ellen a mészárlásban való részvételük gyanúja miatt. A nyugat-afrikai ország szakszervezetei szerdára tiltakozásul általános sztrájkot hirdettek. A vérbe fojtott nagygyűlésen az ellenzék az ellen tiltakozott, hogy a Lansana Conte elnök decemberi halála után államcsínnyel hatalomra került Camara – ígéretével ellentétben – kilátásba helyezte: jelölteti magát az elnökválasztáson.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.