Nagyvilág

Legyilkoltak 150 embert Guineában

Előre eltervezték a legkevesebb 150 ember lemészárlását és sok asszony megerőszakolását Guineában, így akarták megfélemlíteni a katonai kormányzat ellenzőit - közölte egy amerikai székhelyű emberjogi csoport.

A Human Rights Watch (HRW) szerint szeptember 28-én guineai katonák lőttek a főváros, Conakry egyik stadionjában egy tiltakozó ellenzéki nagygyűlés résztvevői közé lőttek. Legkevesebb 150 ember halt meg, számos nőt elhurcoltak a stadionból és a kórházakból, ahová kezelésért fordultak.

A guineai katonai junta vezetője szerint a nemi erőszakot és a gyilkosságokat a hadsereg „ellenőrizetlen” elemei hajtották végre. Moussa Dadis Camara századosnak, a junta fejének magas rangú munkatársai jelen voltak a stadionban, de semmit sem tettek a gyilkosságok és nemi erőszak megakadályozásáért.

Előre eltervezték

A kormány nem állíthatja tovább, hogy a halálesetek véletlenek voltak – mondta Georgette Gagnon, a HRW afrikai igazgatója. Egyértelműen előre eltervelt kísérlet volt az ellenzéki hangok elhallgattatására – áll a jelentésben, amely szerint a junta részes volt a mészárlásban.

A Human Rights Watch tíznapos guineai vizsgálata alatt megállapította, hogy Camara testőrségének tagjai körülvették a stadiont, ahol az ellenzék tüntetett, és eltorlaszolták a kijáratokat. Ezután behatoltak a katonák, és AK-47-es gépkarabélyokból azonnal tüzet nyitottak a tömegre, amely a kitört pánikban menekülni kezdett. Sokakat agyontapostak. Másokat akkor lőttek agyon, amikor megpróbáltak átmászni a stadion két méter magas falán.

Általános tiltakozás

Ezután kezdődött a nők megerőszakolása. A katonák – gyakran kettesével-hármasával – lefogták a nőket, letépték a ruhájukat, és többen megerőszakolták őket a füvön. Corinne Dufka, a HRW vezető afrikai munkatársa szerint a nemi erőszakcselekmények előre kitervelt jellegére utal, hogy azok a stadion több részében is folytak egyszerre. Több nő belehalt a bántalmazásba.

Az Európai Unió kedden jelentette be, hogy vízumtilalmat rendelt el a junta 42 tagja ellen a mészárlásban való részvételük gyanúja miatt. A nyugat-afrikai ország szakszervezetei szerdára tiltakozásul általános sztrájkot hirdettek. A vérbe fojtott nagygyűlésen az ellenzék az ellen tiltakozott, hogy a Lansana Conte elnök decemberi halála után államcsínnyel hatalomra került Camara – ígéretével ellentétben – kilátásba helyezte: jelölteti magát az elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik