Nagyvilág

Bohózat lett Karadzic pere

Radovan Karadzic bohózattá akarja silányítani az ellene folyó büntetőpert - írták a keddi európai lapok azzal kapcsolatban, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszéken a vádlott távollétében kezdődött meg előző nap a népirtással vádolt volt boszniai elnök pere.

A Corriere della Sera című olasz lap szerint Karadzicnak – akit korábbi jó ismerőse, az író Marko Vesovic kóros hazudozóként jellemzett – egyértelmű a stratégiája: bohózattá próbálja alakítani a pert, valami irreálissá, fiktívvé. Mintha a Szarajevóra zúdított éles lőszerek és a 14 ezer halott csak képzeletben létezett volna – jegyezte meg a milánói lap.

Ugyanerre figyelmeztetett a bécsi Die Presse. Már az is sokat rontott az NT imázsán, hogy Slobodan Milosevic volt szerb elnök a hosszú éveken át húzódó eljárás közben meghalt a törvényszék fogdájában, és ügyében nem született ítélet – idézte föl az osztrák lap.

Ha most a Karadzic-per a vádlott távolmaradása mellett folytatódik, bohózatnak fog tűnni. Főleg azok szemében, akik már amúgy is részrehajló intézménynek, a szerb nép elleni jogi fegyvernek tekintik a hágai Nemzetközi Törvényszéket.

A Times című brit konzervatív újság szerint csak azért nem lehet bohózatnak nevezni a Hágában történteket, mert ezzel bagatellizálnánk a vádlott elvetemültségét és gaztetteit.

Karadzic meg akarja csúfolni a hágai törvényszéket a nagy nyilvánosság előtt, de a bűnök, amelyekkel vádolják, és a több ezer halálos áldozat megfelelő büntetésért kiált – írta a mértékadó londoni napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik